Ren munn og tenner
Her leser du om..
Noen generelle tips for bedre tannpuss
Tannpleieren kan gi nyttige råd om hvordan akkurat du bør ta vare på din munnhelse.
- Velg en børste med myk og liten bust, eller en elektrisk tannbørste.
- Puss alle flatene på tennene. Fremside, bakside og tyggeflatene
- Puss med korte, lette bevegelser i overgangen mellom tann og tannkjøtt
- Ikke skyll munnen med vann etter tannpuss, da skyller du vekk fluoren
- Husk at barnas tann- og munnhelse er foreldrenes ansvar. Barn trenger hjelp til tannpuss opptil 10 år
Hovedregelen er puss tennene to minutter to ganger daglig med . Puss systematisk og grundig på tyggeflatene, utsiden og innsiden. Husk å ikke pusse for hardt, da kan du få pusseskade på tenner og tannkjøtt over tid. En enkel regel er å pusse tre tenner om gangen i ti sekunder før du tar de tre neste.
Husk at du ikke skal skylle munnen med vann etter tannpussen, da skyller du ut fluoren fra tannkremen. Fluor er viktig for å unngå hull i tennene.
Tannpleiere ser ofte skader på tennene etter for hard tannpuss. Tannkjøttet trekker seg tilbake, og tannhalsen kan blir blottlagt. Vanligvis begynner tannkjøttet der emaljen slutter, mens resten av tannen er dekket av tannkjøtt og benvev. Når du pusser for hardt vil tannkjøttet trekke seg oppover. Noen pusser så mye og så hardt at deler av roten blir blottlagt.
Tannpussen skal gjøre tennene rene ved å fjerne bakteriebelegg/plakk, og den skal tilføre tennene fluor morgen og kveld. Begge deler er like viktig. Å holde tennene rene for bakterier og plakk viser seg også å være godt for å unngå hjerte- og karlidelser.
Tannpussen om kvelden er nok den viktigste siden det er den lengste perioden hvor munnen er i hvile og syrepåvirkningen er konstant.
God munnhygiene er viktig. Dersom du holder tennene dine rene hver dag beholder du en god munnhelse, og unngår dårlig ånde som skyldes bakterier.
God tannhelse gir god helse forøvrig og forebygger dessuten en rekke livsstilssykdommer. Tannhelse påvirker resten av kroppen og er viktig for god livskvalitet. Forskning viser at det er en sterk sammenheng mellom munnsykdommer og andre sykdommer i kroppen.
Fargetabletter
Er du usikker på om du pusser skikkelig eller om du får bort alt belegget på tennene. Da kan du kjøpe innfargingstabletter på apoteket. Dette er en fin måte å sjekke om du pusser riktig.
Slik gjør du det:
- Tygg tablettene godt etter tannpuss
- Ikke svelg tablettene
- Skyll deretter med vann
Plakket som eventuelt ligger igjen etter tannpuss, blir farget rødt. Det finnes også fargetabletter som farger gammelt og nytt belegg med forskjellig farge, slik at du kan se hvor du har slurvet lenge. Puss på nytt til alt fargestoff på tennene er borte.
Tannpleieren renser tennene dine for tannstein. Mange har behov for å få gjort en skikkelig rens årlig. Noen pasienter bør få tannrens og puss flere ganger i året.
Jo renere tennene er, jo mindre er sjansen for å få hull og problemer med tannkjøttet.
Hva med tungen?
For en ren munn og frisk pust bør tungen også pusses. Du kan bruke tannbørsten eller bruke en tunge skrape for å rengjøre tungen. Tungen vil alltid ha en del bakterier naturlig i furer og sprekker, men ved å pusse eller skrape den kan du minske mengden.
For noen kan tungeskrape redusere brekningfrekvens og gjøre det lettere å rengjøre bak på tungen
Tannbørste
Det er viktig at tannbørsten føles behagelig ut i munnen din- da er størrelsen på børstehodet viktig. Tannbørsten bør være liten og myk. Det finnes ulike utforminger på den manuelle tannbørsten, og ulike typer elektriske tannbørster. Hvilken type tannbørste du bruker, er ikke avgjørende for resultatet, det viktigste er hvordan du pusser tennene dine. Tannpleieren kan gi deg råd om tannbørste som er riktige akkurat for deg.
Det anbefales at du pusser tennene to ganger daglig. Når busten på tannbørsten blir slitt, blir effekten dårligere. Derfor bør du bytte tannbørste ca. hver tredje måned eller når busten spriker.
Elektrisk tannbørste kan for noen være et godt hjelpemiddel. Noen av de elektriske tannbørstene sier også ifra om du pusser for hardt.
Det finnes flere typer elektriske tannbørster for eksempel om de bruker sonisk eller ossilerende teknologi, så spør gjerne tannpleieren din om hvilken type som kan være bra for deg og hvordan du skal bruke den.
Tannkrem
Tannkremer inneholder forskjellige ingredienser og kan derfor bidra til å forebygge karies, tannstein, tannkjøttbetennelse og ising, men ingen ingredienser er viktigere enn fluor. Etter anbefaling av Helsedirektoratet bør tannkrem inneholde minst 0,15 % fluor. Under innholdsfortegnelsen på tuben står det 1450ppm F- på voksentannkrem og 1100ppm F- på barnetannkrem.
Fabrikantene tilsetter såpestoffer for at tannkremen skal skumme. Tannkrem som inneholder såpestoffet (SLS) kan utløse after/munnskold hos enkelte. Da kan det være bra å velge tannkrem uten såpestoff/SLS (saudiumlauryl sulfat), spesielt hvis du plages av after eller er munntørr.
Mellom tennene
Daglig rengjøring av mellomrommene kan forebygge hull og dårlig ånde og anbefales for voksne og barn. Tanntråd, tannstikker og mellomrombørster fjerner plakk og matrester som blir liggende mellom tennene, og som tannbørsten ikke klarer å fjerne.
Tanntråd, sammen med regelmessig tannpuss, er ett av de viktigste rådene fra tannpleieren for å unngå hull, plakk, dårlig ånde og infeksjoner i munnhulen.
Gode grunner til å bruke tanntråd:
- Unngå hull i tennene
- Unngå tannkjøttsykdom
- Unngå dårlig ånde
Tanntråd
Når du bruker tanntråd, vær systematisk. Bruk sagende bevegelser, før tråden langs tannen til rett under tannkjøttsranden til du møter motstand og gjør det samme med neste tann. Det finnes også tanntråd med en litt stivere ende som gjør det lettere å føre tanntråden inn i mellomrom. Den kan være nyttig når man har regulering, krone og broer og implantat.
Tanntrådbøyle kan også være et bra alternativ og her finnes det mange alternativer.
Bruk av tanntråd krever øvelse, og øvelse gjør mester!
Tannstikker
- Tannstikker finnes i flere forskjellige fasonger, tykkelse og i plast, gummi eller tre. De bør ha et trekantet tverrsnitt for maksimal effekt
- Bruk tannstikken slik at den flate enden ligger mot tannkjøttet, og gnikk den mot tannen slik at bakteriene som ligger i overgangen mellom tann og tannkjøtt fjernes
- Bruk tannstikker forsiktig og skånsomt
- Er du usikker og trenger råd, spør din tannpleier
Når du har rester av mat mellom tennene reagerer matrestene med bakterier i munnen, det dannes plakk og det utvikles svovelgasser. Det kan være årsaken til at du får dårlig ånde. Det er alltid lurt å avslutte måltidet med å skylle munnen med vann.
Mellomromsbørster
Har du store mellomrom mellom tennene, slik at det er vanskelig å rengjøre med tanntråd, kan en mellomromsbørste være rette hjelpemiddelet. Børstene finnes i ulike størrelser. Tannpleieren hjelper deg å finne den som passer for deg, til dine mellomrom og tenner. Dersom mellomromsbørsten ikke glir rett gjennom, bruk mindre børste.
Noen tips når du bruker mellomromsbørster:
- Bruk ikke tannkrem på børsten, med mindre tannpleieren har rådet deg til det
- Før inn mellomromsbørsten fra forsiden av tennene i mellomrommet mellom tennene. Hvis den ikke glir helt lett, så skift vinkelen eller prøv en annen børstestørrelse
- beveg børsten langsomt inn og ut av mellomrommet, roterer du børsten i mellomrommet, vil effekten være større
- Gjenta gjerne prosessen inn i mellomrommet fra baksiden av tennene