Frisk pust

Her leser du om..

Gode råd for frisk pust

Det er mange ting du kan gjøre for å få frisk pust.

 • Godt renhold er en viktig faktor for å unngå dårlig ånde
 • Børst tennene 2 ganger daglig med myk tannbørste og fluortannkrem
 • Bruk tanntråd eller mellomromsbørster for å rengjøre mellom tennene
 • Bruk tungeskrape eller myk tannbørste til å fjerne bakteriebelegg på tungen
 • Spis frokost og regelmessige måltider hver 3.-4. time
 • Drikk mye vann
 • Sink kan hjelpe mot dårlig ånde ved å nøytralisere svovel derfor kan skyllemidler eller tannkrem med sink være gode hjelpemidler
 • Røykeslutt
 • Er du tørr i munnen kan du stimulere spyttproduksjonen ved å bruke sukkerfrie pastiller eller tyggegummi. Produkter som både stimulerer spyttproduksjonen og inneholder fluor for å beskytte tennene finnes på apoteket.

God munnhygiene

Det viktige for å opprettholde et sunt miljø i munnhulen, og dermed unngå bakterieoppsamling og dårlig ånde, er at du har god munnhygiene.

Alle opplever dårlig ånde innimellom. Det er vanlig om morgenen eller etter at du har spist mat med hvitløk for eksempel. Som regel stammer problemet med dårlig ånde fra munnhulen, men årsaken kan også komme fra magen eller halsen.

Den aller vanligste årsaken er bakteriebelegg på den bakre delen av tungen, i tillegg til bakterier mellom tennene. Når disse bakteriene brytes ned dannes det svovelholdige gasser som har en ubehagelig lukt. Det finnes gode råd som kan være til hjelp.

Regelmessige besøk hos tannpleieren for rengjøring og tilbakemelding på egeninnsats, er viktig for en sunn munn.

Tannpussen morgen og kveld er viktig, men morgenpussen trenger ikke være like grundig som den du foretar om kvelden. Før leggetid anbefales en grundig rengjøring av tennene. Husk også å rengjøre mellom tennene med tanntråd eller tannstikker.

Rommet mellom tennene utgjør cirka en fjerdedel av tannflatene. Dersom du ikke rengjør der, etterlater du mer enn 25 prosent av matrestene og bakteriene. Tanntråd eller tannstikker er effektivt for å fjerne matrester og bakterier som alltid samles mellom tennene.

Helsenorge  har informasjon om dårlig ånde

Spyttet hjelper til

Spyttet har mange gode egenskaper blant annet bidrar det til å rense munnen. Har du sterkt svekket spyttproduksjon kan du få dårlig ånde. 

Tørr munn inntrer naturlig under søvn og fører til morgenånde, noe som forverres hvis du sover med munnen åpen. Kronisk tørr munn kan også skyldes et problem med spyttkjertlene.

Det er en generell erfaring at personer som røker, lettere får dårlig ånde. Det finnes også noen sykdommer utenfor munnhulen som kan føre til dårlig lukt av ånden. Det gjelder for eksempel ved nyresvikt og ved bruk av medisiner som fører til tørr munn. Det kan også være et problem ved ekstrem slanking eller underernæring, ved for høyt blodsukker hos personer med diabetes, eller ved halsbetennelser.

Kilde:  Norsk helsenett (NIH.no har også mer informasjon)

Årsaker til dårlig ånde

Dårlig ånde, eller halitose, som er faguttrykket, kan skyldes flere ting. I veldig mange tilfeller skyldes dårlig ånde noe i selve munnhulen. Matrester og bakteriebelegg på tennene eller i tannkjøttslommer og belegg på tungen kan gi vond lukt.

Godt renhold er en viktig faktor for å unngå dårlig ånde.

Dårlig ånde kan også komme fra de bakerste delene av tungen. Børst derfor også tungen, eller bruk en tungeskrape. Tobakksprodukter gir også vond lukt fra munnen. Melk og melkeprodukter, kan også gi dårlig ånde.

 • Dårlig ånde kan oppstå dersom du ikke bruker tanntråd og mellombørste og får fjernet plakk mellom tennene
 • Høy ansamling av tannstein kan bidra til dårlig ånde
 • Munntørrhet som blant annet kan oppstå som en bivirkning til enkelte medisiner kan derfor føre til til dårlig ånde
 • Enkelte typer mat kan være en medvirkende årsak til dårlig ånde (for eks. melk eller melkeprodukter)
 • Tobakksprodukter gir også vond lukt fra munnen

Andre hjelpemidler

Sink bidrar til å hemme svovelproduksjon i munnen. Sink finnes i noen sugetabletter, munnskyllevann og tyggegummi.

Munnskyllemiddel har som oftest en forbigående effekt. Skyllemidler som inneholder sink, nøytraliserer gasser som gir dårlig ånde og kan være et hjelpemiddel mot lukt fra munnen.

Sukkerfri tyggegummi kan hjelpe noe, først og fremst ved at det stimulerer spyttproduksjonen.