Forebygging

Her leser du om..

Undersøkelse og veiledning

Med enkle grep kan du selv påvirke din tann- og munnhelse. God daglig munnhygiene og gode kostholdsvaner hjelper deg til å bevare et sunt og pent smil.

Tannpleierens viktigeste rolle er å forebygge, informere og kontrollere din tann- og munnhelse ved regelmessig sjekk. Ønsker du en undersøkelse og veiledning i hva akkurat du kan gjøre for å ta vare på din tannhelse, oppsøk en tannpleier der du bor.

God munnhygiene er viktig. Dersom du holder tennene dine rene hver dag beholder du en god munnhelse, og unngår dårlig ånde som skyldes bakterier.

Det er kanskje ikke så godt kjent, men god munnhygiene kan faktisk forebygge andre sykdommer. Ulike forskningsresultater viser blant annet en sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og hjerteinfarkt og diabetes. Diabetikere bør absolutt passe på å ha god munnhygiene, forsking viser at munnhelsen har stor påvirkning på diabetes.

Undersøkelse og veiledning

God munnhygiene er viktig. Dersom du holder tennene dine rene hver dag beholder du en god munnhelse, og unngår dårlig ånde som skyldes bakterier.

Det er kanskje ikke så godt kjent, men god munnhygiene kan faktisk forebygge andre sykdommer. Ulike forskningsresultater viser blant annet en sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og hjerteinfarkt og diabetes. Diabetikere bør absolutt passe på å ha god munnhygiene, forsking viser at munnhelsen har stor påvirkning på diabetes.

God munnhelse minsker faren for alvorlige sykdommer

Periodontale sykdommer er en fellesbetegnelse for sykdommer i tennenes festeapparat i kjeven. Dette er bakterieinfeksjoner som arter seg som lokale betennelser i tannkjøttet, gingivitt, eller som mer alvorlig betennelse i tannkjøttet med nedbrytning av kjevebenet, periodontitt.

Periodontitt og diabetes påvirker hverandre gjensidig.

Personer med diabetes er 2-4 ganger mer utsatt for periodontale sykdom enn ikke-diabetikere. Særlig gjelder dette de som har hatt diabetes lenge og som har dårlig blodglukosekontroll. Dette skyldes blant annet forhold som nedsatt funksjon av de hvite blodlegemer og forandret kollagenstoffskifte. Forandringene leder til nedsatt forsvar mot infeksjoner som f.eks tannkjøttsbetennelse, og langsommere tilhelingsprosess ved reparasjon etter behandling.  Har du problemer med tannkjøttet, påvirkes langtidsblodsukkeret og dermed kan det oppstå en forverring av diabetessykdommen. Dermed påvirker tannhelsen diabetestilstanden og diabetes påvirker tannhelsen.

Periodontitt kan som regel forebygges og behandles med godt resultat dersom behandlingen startes tidlig hos tannpleier. Personer med diabetes bør vie sin tannhelse spesiell oppmerksomhet med god munnhygiene, korrekt tannpuss med myk tannbørste og renhold mellom tennene. Gå til tannpleieren å få veiledning i hvordan du kan ta vare på din tannhelse. Som diabetiker er du ekstra utsatt for problem med tannkjøttet.

Generelt yter Folketrygden stønad for inntil fire behandlinger pr år hos tannpleier eller tannlege til systematisk tannrens (fjerning av bakterielt plakk og tannstein) ved diagnosen periodontitt. Ved tanntap pga. periodontitt, kan det ytes støtte til innsetning av implantater hos offentlige godkjente spesialister.

God munnhygiene kan føre til generelt bedre helse

De siste årene har internasjonale studier vist en mulig sammenheng mellom tannkjøttsykdommen periodontitt og andre svært alvorlige sykdommer som hjerte-karsykdommer, diabetes, luftveissykdommer, svangerskapskomplikasjoner osv. Undersøkelser vist at munnhulebakterier kan komme inn i blodstrømmen og føres gjennom kroppen. Derfor er god munnhygiene viktig ikke bare for å forebygge eller behandle sykdommer i munnhulen, men også for å bidra til god allmennhelse.

Mulige effekter av moderat til alvorlig periodontitt

  • Diabetes: 2-4 ganger større risiko
  • Slag: 2 ganger større risiko
  • Kronisk luftveissykdom: 2-5 ganger større risiko
  • Hjerte-karsykdom: 2 ganger større risiko
  • Uønskede svangerskapsutfall: 4-7 ganger større risiko

Kilde: klikk.no, Norsk Tannpleierforening, Sunstar, Folkehelseinstituttet

Sunn livsstil gir sunn munnhelse

Gode treningsvaner og sunt kosthold er også bra for munn- og tannhelsen din.

Lever du et liv med mosjon og med sunt, godt kosthold øker mulighetene for å nå alderdommen med egne tenner i behold.

Færre betennelser

Undersøkelser viser at mosjon ser ut til å bekjempe betennelser i hele kroppen, og at riktig mat påvirker immunforsvaret også mot tannkjøttsykdommer. Er du interessert i sunn livsstil, er du oftest interessert å ta vare på kroppen din og helsen din. Derfor kan også sunn livsstil, bidra til bedre munnhygiene som igjen redusere mengden plakk i munnhulen. Redusert mengde plakk  kan bidra til å avgrense risikoen for å utvikle en alvorlig  tannkjøttsbetennelse.

Mister tennene

Periodontitt er arvelig. Gode munnhygienevaner og regelmessig, systematisk rens og puss av tennene er viktig for å få fjernet plakk og tannstein. Sykdommen gir ingen tydelige symptomer, og rammer sjelden mennesker under 30 år.

Omtrent 5 – 10 prosent av befolkningen vil utvikle tannkjøttbetennelse som kan føre til at tennene forandrer stilling eller faller ut. I noen tilfeller kan  tannkjøttsbetennelse føre til at man mister tennene i munnen.

Kilde: vg.no, Norsk Tannpleierforening

Generell helse og munnhelse

Kunnskapsoppsummering om sammenheng mellom den orale og generelle helse – en rapport fra Helsedirektoratet publisert høsten 2021.

les hele rapporten her