Kosthold

Her leser du om..

Gode råd for tann- og munnhelsen

  • Spis regelmessige måltider og unngå småspising
  • Begrens sukkerinntaket gjennom mat og drikke
  • Å begrense godteriet til en gang i uken er en god vane
  • Drikk vann som tørstedrikken og om natten

Husk at sukkerfri drikke, som saft, juice og brus, også inneholder syre som er skadelig for tennene.

Tennene skades av sukker

I munnen finnes det mange bakterier. Det viktigste man bør tenke på i forhold til kosthold og tenner er å unngå småspising / hyppige inntak av mat og drikke. Det bør være noen timers pause mellom hver gang du spiser eller drikker. Vann er den beste tørstedrikken.

Når det du drikker er sukkerfritt, reduseres risikoen for hull i tennene. Men du skal være oppmerksom på at den sukkerfrie brusen er like skadelig for tannemaljen, på grunn av det høye syreinnholdet. Light og sukkerfrie varianter av saft, juice og brus gir altså like stor risiko for syreskader. Til og med endel smaksatte vann har lav pH og kan være skadelige for tennene.

Ost kan være bra for tennene

Ikke et vondt ord om søte avslutninger, men noen ganger kan den franske måten å sette punktum for et måltid være den beste!

Mange av oss kan nok slutte oss til at ost er noe av det beste som finnes. Men visste du at ost også kan ha noen fordeler utover at det smaker himmelsk? Velger du ost til dessert kan du blant annet nyte godt av disse fire fordelene:

Ost er en enkel måte å få i seg kalsium

All ost inneholder kalsium, og kalsium er blant annet viktig for å opprettholde sterke ben og tenner. Mest kalsium finner du i de faste gulostene etterfulgt av kittmodnet ost, brunost, muggost og smøreost. Her er det med andre ord bare å prøve seg frem. Kanskje finner du en ny favoritt? Et par osteskiver eller en ostebit kan løfte måltidet flere hakk, og bidrar med langt mer enn bare å være digg på smak.

Les mer: Fem gode grunner til å spise ost

Ost kan beskytte tennene

Syreskader på tennene er et økende problem og kommer av at vi drikker juice, brus, vin og sure sportsdrikker og spiser surt godteri. Det kan være vanskelig å reparere syreskader så derfor bør du forebygge så godt du kan. Et lurt triks er å avslutte måltidet med litt ost. Da kan du beskytte tennene ved å nøytralisere pH i munnen! Proteiner og fett i osten kan også legge seg som en beskyttende hinne på tennene. Oh là là! Kanskje ikke så rart at mange av våre franske venner velger å avslutte et bedre måltid med ost hver dag.

Les mer: Melk kan forebygge syreskader

Problemer med laktose? Null problem!

Har du laktoseintolerante kan det være fint å vite at du faktisk kan spise de fleste oster. Særlig de som er best etter middag! Både gulost, hvitmugg-, blåmugg- og kittmodnet ost er nemlig alle naturlig laktosefrie, og tåles derfor godt av dem med laktoseintoleranse. Ost, og andre laktosefrie meieriprodukter er gode kalsiumkilder for dem som sliter med denne intoleransen.

Les mer: Så mye laktose er det i ulike meieriprodukter

Norsk ost er bærekraftig

Spiser du norsk ost gjør du et bærekraftig valg. I Norge har vi svært lite dyrkbart areal og mesteparten er best egnet til å dyrke gress. I tillegg har vi store arealer med utmark med god beitekvalitet. Drøvtyggere som ku og geit har derfor en naturlig plass i norsk landbruk for at vi skal klare å produsere mest mulig mat på disse naturgitte arealene og klimatiske forutsetningene.

I følge Nasjonalt råd for ernæring er produksjonen av melk i Norge regnet som bærekraftig ettersom dette er sunn mat som bidrar med flere næringsstoffer som jod og kalsium, og som vi kan produsere i Norge ut ifra våre naturgitte ressurser.

Les mer: Norsk melk hører hjemme i et bærekraftig kosthold

Det finnes med andre ord flere gode grunner at du med god samvittighet kan slå deg løs i ostefatet etter en bedre middag.

Til slutt en liten oppfordring: Neste gang du skal lage et ostefat – prøv en ny norsk ost! Det kommer stadig nye varianter på markedet og at kvaliteten er i verdensklasse kan blant annet to topplasseringer i oste-VM vitne om.