Tannstein

Her leser du om..

Gode råd mot tannstein

Tannstein er et hardt belegg som sitter langs tannkjøttet, spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Som regel består det av forkalket plakk, det vil si bakteriebelegg som har vært festet til tannen i lang tid. 

Tannstein kommer når mineraler fra spytt binder seg med plakk (belegg) på tennene og forsteines. Tannsteinen har en ru overflate som er ideelt grunnlag for mer plakkdannelse. Noen får mye tannstein, mens andre får lite. Dette avhenger av spyttets sammensetning og den enkeltes pusserutiner.

Bakteriene i plakket produserer syre som kan føre til hull i tennene, i tillegg til illeluktende svovelforbindelser som gir dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan tannstein føre til tannkjøttbetennelse (gingivitt) eller i verste fall løse tenner (periodontitt).

Hvis du har tannstein er det lett å få misfarginger på tennene, for eksempel fra kaffe, te, vin, tobakk og soya.

Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres.

Puss tennene grundig og bruk tanntråd/tannstikker/mellomromsbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene.

Er du usikker på om pusseteknikken din er god, kan du be om hjelp av tannpleier. Vil du teste pusseteknikken din hjemme, kan du bruke innfargings tabletter som du bruker etter at du har pusset tennene og skylt godt med vann. Tablettene skal tygges og holdes i munnen i 30 sekunder før de spyttes ut og munnen skylles. Dersom det er plakk igjen på tennene blir dette farget rødt, og man pusser tennene på nytt for å få bort all farge. Tablettene brukes med jevne mellomrom for å kontrollere pusseteknikken.

Munnskyllevæsker som inneholder eteriske oljer, sorbitol og xylitol kan bidra til å bekjempe dannelsen av plakk. Ved å redusere mengde plakk kan du forhindre at det danner seg tannstein. Munnskyll som i tillegg inneholder sinkklorid kan også hjelpe med å motvirke nydannelse av tannstein.

Hvordan redusere mengden tannstein:

  • Puss tennene 2 ganger daglig
  • Bruk tanntråd, tannstikker og mellomrombørster mellom tennene

Gå regelmessig til en tannpleier for profesjonell tannrengjøring.

Tannstein dannes av plakk. Det vil si det belegget som legger seg på tennene dine etter at du har spist.

Når plakk får sitte på tennene, vil kalksalter som finnes i spyttet ditt gjøre at belegget blir hardt og da dannes det vi kaller tannstein.

Denne tannsteinen får du ikke børstet bort med tannbørsen din, men rengjøring er god forebygging. Hvis du rengjør tennene nøye både morgen og kveld, vil de redusere mengden tannstein.

Løsning

  • For å fjerne tannstein, må du henvende deg til tannpleieren. De kan fjerne den med spesielle hjelpemidler.