Tann-regulering

Her leser du om..

Tannpleie med regulering

Tannregulering er en behandling som retter opp feil ved tannstilling og kjeveforhold. Når tennene får riktig stilling blir det enklere å rengjøre, slik at karies og andre tannsykdommer forebygges. Det kan også være nødvendig for å få en bedre tyggefunksjon.

Reguleringen limes oftest fast på tennene, og trekker dem i den ønskede retningen.

Rene tenner når du har regulering er først og fremst et spørsmål om å ta seg god tid og vite hva du skal gjøre, sier tannpleier Anne-Mai Nilsen.

Med riktig pusseteknikk og riktig tannbørste – helst en liten som lettere kommer til – er det mulig å holde det helt rent rundt festene for reguleringen. Når du får satt på reguleringen, vil tannpleieren vise deg riktig børsteteknikk og hjelpe til med å finne riktig børstetype. Det anbefales også å bruke fluortannkrem og daglig fluorskylling for å forebygge karies (hull i tennene), i følge tannpleieren.

Hinder
Husk at reguleringen kan være til hinder for naturlig rengjøring. Reguleringen gjør at området langs tannkjøttkanten ikke blir så lett rengjort av spyttet, lepper og kinn når du spiser. Derfor er det tannbørsten som i hovedsak må sørge for renholdet.

Gode råd ved tannregulering

Får du sår på innsiden av kinnet av reguleringen, kan du kjøpe reguleringsvoks på apoteketen til å feste på reguleringen for å beskytte mot irritasjon og sår.

  • Skjær opp harde frukter og grønnsaker som epler, gulrøtter før du spiser.
  • Unngå seig, hard og klebrig mat som tyggegummi, ekstra harde skorper og karameller
  • Unngå sukkerholdige matvarer og drikker

 

Slik pusser du med tannregulering

Når du skal pusse tenner med tannregulering kan du pusse fra toppen og ned mot reguleringen, og deretter omvendt, slik at du får bort bakteriebelegg og matrester. Du kan også bruke en spesialtannbørste, solotannbørste,  for å gjøre rent i festene. Det finnes spesielle holdere som hjelper til å trekke tanntråden under reguleringen, som sitter i veien mellom tennene. Ellers kan du bruke en litt tykkere tanntråd med stiv ende som du kan tre inn mellom tennene under buen.  Så rengjør du med tanntråden mellom  rennene på vanlig måte. Unngå å trykke hardt på reguleringsbuen.

Obs! Det tar ca. tre ganger så lang tid å pusse tennene når man har tannregulering som ellers!