Tenner

Her leser du om..

Hva er tannen bygd opp av?

Et voksent menneske har 32 tenner, inkludert visdomstennene. Tennene skal vare livet ut, så det er viktig med god, daglig munn- og tannpleie

Tannen er bygd opp av flere elementer: emalje, dentin, nerven (pulpa) og rotsement. Tannen består av krone og rot. Emaljen er det ytterste laget på kronen, og er kroppens hardeste vev. Roten er festet til kjevebenet med fibre, og roten er vanligvis ikke synlig. Tannkjøtt dekker kjevebeinet.

Hull i tennene

Karies er fagnavnet på hull i tennene. For at det skal bli hull, må det være plakk (bakteriebelegg) på tennene. Bakteriene omdanner karbohydrater til syre, og syren etser på emaljen. Først oppstår et «begynnende» hull. Det kan stanses ved god munnhygiene og begrenset inntak av karbohydrater. Blir hullet større, fortsetter det gjennom emaljen og inn i dentinet. Hullet må repareres når det går inn i dentinet som regel. Hyppig inntak av karbohydrater er en viktig årsak til karies.

Hvordan unngå hull i tennene?

  • Godt renhold
  • Lavt sukkerinntak
  • Faste måltider, med lite småspising mellom måltidene
  • Regelmessig bruk av fluor

Slitasje på tennene

Vi deler tannslitasje i tre kategorier.

  • Tannattrisjon, det vil si at man gnisser emaljen av tennene gjennom å ”skjære tenner”, og dermed gjør dem kortere.
  • Tannabrasjon, som oppstår når man mekanisk fjerner frisk tannsubstans med tannbørsten.
  • Tannerosjon, som vil si tap av frisk tannsubstans forårsaket av kjemiske stoffer. Syreskader er et vanlig eksempel her.

Ising i tennene

Det er relativt normalt å ha ising i tennene fra tid til annen, men ved vedvarer smertene kan det være lurt å kontakte tannpleieren.

Som oftest er ising i tennene helt ufarlig, men det kan like fullt være plagsomt.

Om det er vondt i en tann når du spiser noe kaldt eller drikker noe varmt, kan det skyldes at du har slurvet med munnhygienen din eller at du har børstet for hardt. Det kan også være mer alvorlige årsaker. Noen ganger iser hele tannen, men som oftest er tannhalsene mest utsatt. Feil måte å pusse tenne på, kan resultere i at emaljen er pusset bort og det oppstår ising i tannen.

Ising kan også skyldes at du har et hull eller at du bør bytte ut en fylling som lekker. Hvis du plages med ising over tid, bør du derfor gå til tannpleier for en sjekk. Ising kan skyldes syreskader på tennene, da har emaljen blitt så tynn eller skadet at det kan begynne å ise.

Gode råd

  • Bruk myk tannbørste, gjerne elektrisk, og ikke puss for hardt.
  • Bruk gjerne ekstra fluortilskudd og begrens inntak av sure drikker og sur mat.
  • Drikk vann!

Hvis det er tannhalsene som iser, kan tannpleier fluorbehandle de følsomme flatene, og vise deg hvordan du pusser riktig.

Når melketennene kommer

Når melketennene bryter frem, kan det innebære uro, både for barnet og foreldrene.

Det kan være spesielt plagsomt for barnet når de første jekslene kommer – også for mamma og pappa, som kanskje ikke er klar over grunnen til at barnet er plaget. Dersom barnet er urolig før leggetid, eller tannkjøttet ser litt «sprengt» ut, er det sannsynlig at det er melketennene som kommer.

Her er noen signaler du kan se etter:

Tyggebehov

Hvis barnet viser stort tyggebehov er det ofte et tegn på at ting er i ferd med å skje under overflaten av tannkjøttet. Gi barnet noe å tygge på, det kan lette trykket fra en voksende tann.

Hovent tannkjøtt

Før en ny tann kommer blir tannkjøttet ofte rødt og hovent. Av og til kan man se avtegning av tannen under tannkjøttet.

Sikling

Sikling tiltar gjerne når det er en tann på vei. Men babyer sikler ofte mye uansett, så det er ikke noe sikkert tegn.

Barnet drar seg i ørene

Det kan være et tegn på ørebetennelse, men også at en tann er på vei. Smerter fra tannveksten kan kjennes i øregangene.

Motvilje mot ny mat

Barn som har begynt med små porsjoner ordentlig mat vil tilbake til morsmelkerstatning eller morsmelk. Det kan være fordi en skje irriterer det ømme tannkjøttet. Noen barn kan også foretrekke noe som tygges, siden tygging kan kjennes godt.

Kald yoghurt og salve

Hva gjør du når barnet har disse symptomene?

Kjøling er stikkordet. Kald yoghurt eller fruktpuré, eller en bitering som har ligget litt i kjøleskapet, vil hjelpe. Dersom slike remedier ikke er nok finnes det salve man får kjøpt på apotek uten resept, men vær obs på at effekten er kortvarig. Smertestillende kan bli gitt i samråd med lege.