Syreskader

Her leser du om..

Når kan tennene mister sin opprinnelige form?

Syreskader, erosjoner, kan du få av mat og drikke med høyt syreinnhold. Den vanligste grunnen til dette er drikker som brus med og uten tilsatt sukker, juice og energidrikker. Disse drikkene kan ha pH-verdier helt ned mot 3, som er et svært surt. Nøytral pH er 7.

En lavere pH enn 5 kan føre til at emaljen går i oppløsning, og tennene kan over tid miste sin opprinnelige form. Tennene kan bli kortere og tynnere, tannsubstansen brekker lett, og det kan bli områder på tannen der emaljen er delvis borte. Dette kan gi problemer med ising.

I alvorlige tilfeller må det lages kroner på tennene. Enkelte medisiner kan gi munntørrhet, og munntørrhet kan forverre syrens påvirkning på tennene.

Hvordan unngå syreskader og emaljeskader:

 • Bruk vann som tørstedrikk.
 • Drikk minimalt med brus, juice og energidrikker. Mineralvann med smak som for eksempel lime eller sitron, er også syrlig.
 • Ved drikking av brus; bruk gjerne sugerør som fører drikken forbi tennene.
 • Avslutt et syrlig måltid med melkeprodukter som ost, melk eller yoghurt, for å nøytralisere (balansere) syren.
 • Unngå at syre blir liggende på tennene og etse:
  • Drikk vann for å rense munnen etter å ha spist eller drukket noe syrlig.
  • Skyll munnen med fluorskyll (minst 0,2 % fluor).
 • Bruk fluortannkrem ved tannpuss
 

Kilde for rådene: Helsedirektoratet

Unngå syreangrep på tennene

Syreskader er blitt en stor tannhelseutfordring. Nærmere 40 prosent av befolkningen over 20 år har etseskader på tennene, og 40 prosent av landets 18-åringer har syreskader på tennene. 

Norge er på europatoppen i brusdrikking og hver normann drikker i gjennomsnitt 120 liter brus og juice hvert år.

Men tennene våre setter ikke like stor pris på brus og juice som tørstedrikk. Et hyppig inntak av sur drikke kan tære på tannemaljen og gi syreskader. Sur drikke er ikke bare brus og juice, men også vin, saft og sure sportsdrikker, saft med kunstig søtstoff og vann med tilsatt smak.

Tannemaljen vokser aldri ut igjen. Når den er slitt kan tennene bli sprøere og brekke, og de blir mer sårbare for kariesangrep. Nedslitt emalje gjør også at tannbenet ligger ubeskyttet, noe som kan gi ising i tennene. Tennene blir dessuten gjerne gulere fordi emaljen er blitt så tynn.

 

Gode råd og tiltak mot syreskader:

 • Drikk vann mellom måltidene og om natten.
 • Unngå overforbruk av sitrusfrukter og sure drikker, og innta dette helst i forbindelse med et måltid.
 • Skyll med vann etter inntak av sure drikker og frukt.
 • Unngå å smådrikke eller småspise hele dagen. Det gjelder også ”light”-produkter. Drikk heller opp hele juiceglasset eller brusflasken med èn gang.
 • Bruk sugerør. Drikken kommer da i mindre grad i kontakt med tennene.
 • Drikk melk, vann eller te i stedet for fruktjuice og kullsyreholdige sure drikker.
 • Ikke puss tennene rett etter du har spist eller drukket sur mat eller drikke, hatt sure oppstøt eller oppkast. Syren har gjort emaljen «myk», slik at slitasjen vil bli ekstra stor. Skyll heller med vann eller fluorskylling.
 • Unngå å drikke fruktjuice, kullsyreholdige og sure drikker rett før du legger deg om kvelden.
 • Bruk myk tannbørste og tannkrem med lite slipemiddel.
 • Husk fluor hver dag. Daglig fluorskylling eller bruk av fluortabletter i tillegg til fluortannkrem, kan anbefales til pasienter som er utsatt for karies.
 • Dersom du har eller har hatt spiseforstyrrelser kan tennene dine ha fått store skader. Oppsøk profesjonell hjelp slik at du får muligheten til å ta vare på tennene best mulig.
 • Oppsøk tannpleier regelmessig for veiledning og rens.

pH-verdi
Jo lavere pH-verdi, desto surere er maten eller drikken. Alle produkter med en pH lavere enn 4 – 4,5 kan gi syreskader. Hvis tennene har fått syreskader bør du ideelt sett unngå drikke med lav pH-verdi, i det minste være forsiktig med bruk av dette.

Dette ødelegger emaljen

Sur drikke tærer på tannemaljen og kan gi syreskader. Her finner du tipsene du trenger for å unngå det.

Men tennene våre setter ikke like stor pris på brus og juice som tørstedrikk. Et hyppig inntak av sur drikke kan tære på tannemaljen og gi syreskader. Sur drikke er ikke bare brus og juice, men også vin, saft og sportsdrikker, saft med kunstig søtstoff, og vann med tilsatt smak.

Tannemaljen vokser aldri ut igjen. Når den er slitt kan tennene bli sprøere og brekke, og de blir mer sårbare for kariesangrep. Nedslitt emalje gjør også at tannbenet ligger ubeskyttet, noe som kan gi ising i tennene. Tennene blir dessuten gjerne gulere fordi emaljen er blitt så tynn.

Kilde: Norsk Tannvern, Klikk, Norsk Tannpleierforening

Sukkerfritt like skadelig

Lettbrus eller sukkerfribrus og saft er like skadelig for tennene som sukret brus. Det er syren, altså pH-verdien i brus, ikke bare sukkeret, som gjør den farlig for tennene.

Hyppigheten viktigere enn mengden
Hvor mye du drikker har ikke så mye å si for tennene. Det er først og fremst hvor ofte du drikker som har betydning. Drikk derfor heller hele flasken på en gang enn å små drikke i flere ganger i løpet av dagen.

Sukkerfritt like skadelig
Når det du drikker er sukkerfritt, reduseres risikoen for hull i tennene. Men du skal være oppmerksom på at den sukkerfrie brusen er like skadelig for tannemaljen. Light-varianter av saft, juice og brus gir like stor risiko for syreskader på tennene.