De vanligste tannproblemene

Dårlig ånde, smerter, ising i tennene, hevelse og ømhet. De finnes enkle løsninger på de fleste tannproblemer.

Ofte er det de minste problemene som føles som et kjempeproblem når det befinner seg i munnen, men mange ganger kan du enkelt gjøre noe for å bedre situasjonen. Her er de vanlige tann- og munnhelseproblemer:

 • Dårlig ånde
 • Ising i tennene
 • Tannstein
 • Blødende tannkjøtt
 • Misfarging

DÅRLIG ÅNDE
Det er vanlig å tro at lukten ved dårlig ånde kommer fra magen, men dette stemmer sjelden. I de aller fleste tilfeller skyldes dårlig ånde forhold lokalt i munnhulen, sier tannpleieren Hallitose er illeluktende pust som man ofte kan forebygge. God munnhygiene er første bud for å unngå dårlig ånde da en årsak kan være bakterieoppsamling.

Hva gir deg dårlig ånde?
Mat og ulike sykdommer kan gi deg dårlig ånde, og røyker du er dette garantert en viktig del av problemet. Den dårlige ånden kan imidlertid også skylde problemer med tennene.

Munnen er alltid full av bakterier, og plakket som fester seg på tennene etter at du spiser, vil i løpet av kort tid råtne og spre en ubehagelig lukt. Dette plakket må du fjerne ved hjelp av tannbørste og tanntråd/tannstikker. 25 prosent av matrester og bakterier ligger nemlig igjen mellom tennene etter en vanlig tannpuss.

Løsning

 • Puss tennene godt og bruk tanntråd/tannstikker.
 • La eventuelt tannpleieren ta en kikk for å se om den dårlige ånden kan skyldes mer alvorlige tilstander som f.eks. tannløsning eller at du har mye tannstein og plakk på tennene.

ISING I TENNENE
Det er relativt normalt å ha ising i tennene fra tid til annen, men ved vedvarer smertene bør man kontakte tannpleieren.

Som oftest er ising i tennene helt ufarlig, men det kan like fullt være ganske irriterende.

Om det er vondt i en tann nå du spiser noe kaldt eller drikker noe varmt, kan det skyldes at du har slurvet med munnhygienen din eller at du har børstet for hardt. Det kan også være mer alvorlige årsaker. Noen ganger iser hele tannen, men som oftest er tannhalsene mest utsatt. Feil måte å pusse tenne på, kan resultere i at emaljen er pusset bort og det oppstår ising i tannen.

Ising kan også skyldes at du har et hull eller at du bør bytte ut en fylling som lekker. Hvis du plages med ising over tid, bør du derfor gå til tannpleier for en sjekk. Ising kan skyldes syreskader på tennene, da har emaljen blitt så tynn eller skadet at det kan begynne å ise.

Løsning

 • Bruk myk tannbørste, gjerne elektrisk, og ikke puss for hardt.
 • Bruk gjerne ekstra fluortilskudd og begrens inntak av sure drikker og sur mat.
 • Drikk vann!

Hvis det er tannhalsene som iser, kan tannpleier fluorbehandle de følsomme flatene, og vise deg hvordan du pusser riktig.

TANNSTEIN
Tannstein dannes av plakk. Det vil si det belegget som legger seg på tennene dine etter at du har spist.

Når plakk får sitte på tennene, vil kalksalter som finnes i spyttet ditt gjøre at belegget blir hardt og da dannes det vi kaller tannstein.

Denne tannsteinen får du ikke børstet bort med tannbørsen din, men rengjøring er god forebygging. Hvis du rengjør tennene nøye både morgen og kveld, vil de redusere mengden tannstein.

Løsning

 • For å fjerne tannstein, må du henvende deg til tannpleieren. De kan fjerne den med spesielle hjelpemidler.

BLØDENDE TANNKJØTT
Dårlig vedlikehold av tennene kan føre til betennelser og sykt tannkjøtt.
I verste fall kan tenner løsne.

Hvis man blør fra tannkjøttet, bør man ta kontakt med tannpleier. Som oftest kommer blødningen fordi tannstein setter seg på tennene og gjør at det blir betennelse i tannkjøttet. Blødning i tannkjøttet kan imidlertid også være indikasjon på en mer alvorlig tannkjøttsykdom, periodontitt, som i verste fall kan føre til tap av tennene.

Det er derfor viktig å oppsøke tannpleier når man oppdager blødning fra tannkjøttet.

Løsning

 • Puss tennene godt to ganger om dagen.
 • Vær også nøye med renholdet mellom tennene. Bruk tannstikker, tanntråd eller mellomromsbørster.
 • Ta kontakt med tannpleier ved blødning i tannkjøttet. De kan i tillegg til behandling gi deg råd og veiledning om forebygging av sykdom.

MISFARGING
Hvis du bruker snus eller røyker, er det sannsynlig at dette er årsaken til at du har misfargede tenner. Snusing og røyking fører også til at tannsteinen blir misfarget.

I tillegg er det enkelte matvarer og drikker som misfarger tennene. Eksempler på dette er kaffe, te, rødvin og sterkt farget mat som blåbær og farget godteri.

Løsning

 • Tannpleier kan lett fjerne misfarging og tannstein.
 • Hvis man vil ha hvitere tenner, kan god rens og puss hjelpe. Alterantiv er bleking av tennene.

Finn din nærmeste tannpleier, ved å fylle ut søkefeltet nedenfor.

Andre innlegg